Mikrobryggerier i Malmö

En av de senaste årens stora trender är öl producerat av små mikrobryggerier. Från att ha varit en nisch för ölentusiaster testar nu allt fler vad den lokala scenen av ölproducenter kan erbjuda. Det märks framför allt i utbudet hos många barer och restauranger. Malmö är inget undantag. I vår skånska metropol är utbudet av lokalproducerad öl numera stort, och intresset för små lokala ölsorter bara ökar och ökar. Allt från restauranger och mindre ölhak till större bryggerier har hakat på trenden och erbjuder sedan några år tillbaka en mängd spännande lokala sorter som alla är värda att avnjutas – kanske på en terrass i den skånska sommarsolen.

Lokal öltillverkning i anrika Richterbryggeriets lokaler

1200px-BarrelsEtt av de nya och spännande mikrobryggerierna i Malmö är Malmö Brygghus som ligger i det anrika gamla Richtersbryggeriets lokaler på Bergsgatan där det redan i början av förra seklet bryggdes öl så det stod härliga till. Sedan 2010 förs nu denna malmöitiska hantverkstradition av öltillverkning vidare. Brygghuset, som även har en välsorterad bar, har snabbt blivit en livlig mötesplats för både lokala ölälskare och turister och att stället ligger bara ett stenkast från Möllevångstorget med sitt rika folkliv gör inte saken sämre. Ölen som bryggs i huset är tillverkad av högkvalitativa råvaror som noga väljs ut. Med inspiration från hela världen har all öl som bryggs en lokal och personlig touch. Testa till exempel ölsorten The Daekel som är en belgiskinspirerad stark pale ale, eller varför inte veteölen Dora. På senare år har även IPA kommit stort, och brygghuset i Malmö gör sin egen: Citra Centennial. Förutom egentillverkade ölsorter finns även lokal öl från små producenter världen över i kranarna.

Skönsjungande ölsorter i Operagrillen

Vid teatergrillen i Malmö ligger ett annat av stadens lokala ölbryggerier, men – som framgår av namnet – är av mycket mindre format: The World’s Smallest Brewery i Malmö Opera. Detta lokala mikrobryggeri startades 2009 som en följd av att det i deras tycke inte fanns någon intressant och bra lättöl. Därför tog de fram den överjästa och lite beskare lättölen Sopranen som de även säljer i shoppen i teaterfoajén. I Operagrillens kök bryggs nu även allt från lättöl till starkare sorter av opastöriserad och ofiltrerad Ale. All öl har musikaliskt klingande namn och görs dessutom för hand. Testa till exempel den välhumlade Opera-IPA:n eller varför inte den bronsfärgade Thalia. Vill du ha en lite mörkare variant finns den mellanmörka Tenoren. Förutom dessa skönsjungande ölsorter görs även andra både överjästa och underjästa som spontanjästa sorter, samtidigt som det i utbudet finns allt från torrt, fruktigt och smaksatt öl. Till speciella tillfällen tar detta spännande lilla bryggeri även fram nya ölsorter.