Michelinkrog i Malmö blir nordisk restaurang

I Sverige finns i detta nu 24 restauranger med en eller flera stjärnor i Michelinguiden, boken som listar de bästa restaurangerna i världen. En av dessa har fram tills nu varit Ambiance á Vindåkra och har drivits av Karim Khouani. Han har dock valt att sälja sin krog, för att satsa på andra projekt. De som vann budgivningen när restaurangen hamnade på marknaden var Sven Jensen och Alexander Fohlin som bestämt sig för att byta namn till Sav, och satsa på närproducerad, urnordisk mat med många handplockade ingredienser. Det franska som Vindåkra står för idag kommer med andra ord att försvinna.

Ska odla själva

Planen är att använda sig av den stora gården som restaurangen ligger på och odla majoriteten av alla grönsaker och örter som ska användas själva, säger Alexander Fohlin till Svenska Dagbladet. Vad som kan vara bra att veta är att sittplatserna begränsas nu när alltså en av Malmös Michelinkrogar förvandlas till den nordiska restaurangen Sav. Ambiance á Vindåkra hade 40 sittplatser varje kväll, medan Sav kommer förvandla ett av rummen till ett fotogalleri och bara erbjuda 25 sittningar varje kväll. De tar däremot emot bokningar upp till tre månader i förväg, så vill man prova maten rekommenderas det att man är ute i väldigt god tid.

Tre krogar med stjärnor i Malmö

Om Sav får behålla den stjärna som Ambiance lyckades få tilldelad återstår att se. Michelinguiden för 2017 har inte kommit ut än och det kan ibland dröja för en nyöppnad restaurang att få sin första stjärna. Är man sugen på att prova hur det är att äta på en Michelinrankad restaurang finns det dock två andra alternativ i Malmö. Den ena drivs av Titti Qvarnström och heter Bloom in the Park, medan den andra är den klassiska restaurangen Vollmers, som ägs och drivs av lokalkändisen Mats Vollmer. På bilavstånd finns även Daniel Berlin i Skånes Tranås, men för att komma dit och äta krävs det kanske lite mer planering för en inhemsk Malmöit.