Malmö Saluhall

Malmö har under de senaste åren seglat upp som en toppstad i Sverige gällande restaurangutbud och är numer en riktigt favoritstad för många att besöka. Här finns kultur, inspiration och mysiga hotell. I denna text kommer vi att ge dig en härlig guide till ett av Malmös senaste tillskott inom mat, nämligen Malmö Saluhall. En oas i ett övergett godsmagasin som idag är mer levande än någonsin.

Historia

Matfantasterna, tillika syskonen, Martin och Nina Karyd hade länge saknat en värdig matscen i Malmö. De driver till vardags familjeföretaget Annabostäder som sysslar med fastigheter, men eftersom de hade ett personligt matintresse höll de utkik efter en lämplig lokal för en framtida saluhall. Till slut dök det gamla godsmagasinet, som hade stått orört sedan 1955, upp på marknaden och syskonen slog till. De hade nu den perfekta lokalen för sin dröm!

Arkitektur

Den ansedda arkitekten Gert Wingårdh tog sig an uppdraget tillsammans med sin arkitektbyrå och arbetet med att förvandla magasinet till en saluhall inleddes. Det var viktigt att göra det varsamt med stor respekt för de anor från 1800-talet som magasinet bar på. Slutresultatet skulle präglas av kvalitet, kontrast och harmoni. Istället för att förändra magasinet valde man att restaurera det så att det nästan kunde antas vara i originalskick, men med inslag av modern industriell formgivning. Exempel på detta är bruket av cortenstål som går igen i flera detaljer, inte minst genom att utbyggnaden på magasinet är täckt av detta material. Liksom den uteservering som ligger längs med långsidan av saluhallen, där de flesta detaljer består av cortenstål. Som besökare tas du verkligen med på en resa bakåt i tiden och känslan av hur en riktig saluhall fungerade då!

Utbud

Under tiden som saluhallen tog form rent praktiskt började även arbetet med att hitta handlare som sedan skulle fylla hallen med sina varor och utbud. Detta var ett minst lika viktigt arbete som tog utgångspunkt i yrkesstolthet hos handlaren. Därefter fann grundarna en härlig mix mellan grönsaksstånd och restauranger av hög klass. Idag finns det ett tjugotal olika handlare inom olika kategorier som fyller saluhallen med sitt specifika utbud. Man skulle kunna säga att hallen är indelad i olika kategorier som kött, fisk, frukt och grönt, ost, bröd, serveringar, kaffe och te, choklad och till sist glass.

Vårt tips är att åka till Malmö Saluhall en lördagförmiddag. Du kanske ska ha en middag på kvällen med tillbehör från partykungen.se, då är det perfekt att handla på saluhallen för att verkligen ge kvällen en extra lyxig känsla. Inled med en kaffe och frukost hos S:t Jakobs bageri, fortsätt sedan bort till Söderholmens fisk för att inhandla huvudråvaran till kvällens middag. Därefter svänger du inom Chocolatte och köper ett gäng härliga praliner som får bli kvällens dessert. Nu kanske det kurrar i magen, då rekommenderar vi en falafel på Burgers and Falafel till lunch, och du avslutar naturligtvis med stans bästa glass på Favvoglass.